Bosanski | English

LOKACIJA HOTELA

Slika

Hotel „Aziza“ se nalazi u srcu starog grada, Baščaršije. Smješten poviše Kovača, kod Vratničke kapije,  nudi panoramski pogled na staru čaršiju, a djelimično i grad.

Hotel je smješten između dvije gradske znamenitosti. Preko puta samog ulaza je Muzej „Alije Izetbegovića“, prvog predsjednika samostalne Republike Bosne i Hercegovine, a iza Hotela Saburina kuća, jedan od rijetkih sačuvanih objekata stambene arhitekture iz osmanskog perioda u Sarajevu. Stara zanatska jezgra grada, Baščaršija, najposjećeniji i za turiste najzanimljiviji dio grada, nalazi se na pet minuta hoda od Hotela.

Zgrada povijesne sarajevske Vijećnice, u kojoj je prije rata bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka, te brojni muzeji i mnogi sakralni objekti nalaze se nedaleko od Hotela.

Dio grada u kojem je smješten Hotel turistima omogućava da štetajući starim sokacima, i danas osjete kako se nekad živjelo u Sarajevu  – uske ulice, mali dućani, mentalitet i komšiluk koji su zadržali svoju formu i danas.  

Iz Hotela se za desetak minuta, laganom šetnjom uzbrdo, stigne i do Žute tabije sa koje se pruža fantastičan pogled na cijeli grad,  kao i sa stare Jajce kasarne, koja se nalazi u njenoj neposrednoj blizini.

Brojni restorani, ćevabdžnice, kafane, slastičarne i kafići nude bogat izbor tradicionalne bosanske kuhinje, gdje se za svakog nađe ponešto – od sarajevskih ćevapa i pita svih vrsta, do variva i kolača tipičnih za naš grad.

Naše osoblje će vam pomoći s informacijama o dnevnim izletima ali i drugim znamenitostima koje možete obići tokom vašeg boravka u Sarajevu. Hotel takođe organizira turistički obilazak grada sa vodičem. Ako ste zainteresirani, budite slobodni pitati naše ljubazno osoblje na recepciji!

Želimo vam ugodan boravak u našem hotelu i gradu Sarajevu!

 

Vaši Aziza i Mehmed

0 0